Potreba da budeš savršena žena u svakoj svojoj ulozi dovesti će te do burnouta

Potreba da budeš savršena žena u svakoj svojoj ulozi dovesti će te do burnouta

Kao žena, često ćeš se naći u situaciji kako žongliraš s više životnih uloga i odgovornosti koje one donose.

Kod kuće si domaćica, supruga i mama, na poslu zaposlenica, menadžerica ili čak poduzetnica i kolegica, u društvu si drugarica, nečija si kćerka, sestra… Sve tvoje uloge svakodnevno donose mnogo izazova, a tvoja potreba da na njih odgovoriš uspješno i savladaš ih, može te dovesti do izgaranja. Izgaranje ili sindrom poznatiji kao burnout, nije ograničen samo na posao, može se pojaviti u raznim područjima našeg života u kojima zbog pritiska koji osjećamo može doći i do osjećanja neadekvatnosti i bezvoljnosti.

Mediji, s velikim naglaskom na društvene mreže, postavljaju standarde i terete koji se konstantno povećavaju i šire i koji ukoliko žena nema povećanju svijest da o njima promišlja i vaga ih, mogu da je preplave i učine da se osjeća nedovoljnom takva kakva jeste. Ono što je zanimljiv fenomen, je da su najčešće upravo žene te koje postavljaju standarde i sliku “idealne” žene. Još zanimljivije je što savršenstvo ne postoji i što su upravo sve te “savršene” žene ustvari samo u vlastitoj čežnji i borbi za osjećajem dovoljnosti i adekvatnosti. Odgojile su nas žene koje u svojim pokušajima da dođu do zahvalnosti od strane drugih za ono što rade nisu imale granice pa su nam tako poslale poruku i pokazale na vlastitom primjeru, kako se iscrpljuje i nikad ne zaustavlja. 

Na instagramu se divimo ženama koje imaju djecu, a održavaju kuću urednom, pripremaju zdrave obroke za svoju porodicu, treniraju, putuju, održavaju odnose, razvijaju karijeru i njeguju svoj fizički izgled. S druge strane, kritikujemo sebe jer u kuhinju uđemo par puta da skuhamo pastu, jer nikad nismo vidjele dno korpe za veš, jer nikad nismo osvojile vrh planine onog koji čeka da se složi, jer dnevna liči na dječije igralište, jer dok hodamo sa stopala otresamo ostatke užine, kosu prečesto peremo šamponom za suho pranje, pokrivamo hlačama neizdepilirane noge i nosimo laptop gdje god maknemo da osvojimo sve (s rokovima) utrke.

Hitno je da se pojavi neko i kaže nam da se zaustavimo i shvatimo da je sve što nas nervira u našoj kući, zapravo samo dokaz da se u njoj odvija život. Svaka mrlja, mrva i stvar koja nije na svom mjestu, znak je da tu neko živi, a taj neko je osoba koju volimo. Svaka naša nesavršenost pokazatelj je našeg identiteta, naše jedinstvenosti, jer da smo sve iste, u čemu bi onda bila naša čar? Šta bi te činilo svojom?

Dovoljno je! Danas si uradila dovoljno! U odnosu na sve tvoje uloge i sve obaveze koje one donose, ono što radiš u svakoj od njih je dovoljno i najbolje što možeš!

Idemo ti pokazati kako da se udaljiš od težnje da budeš savršena i ne izgoriš u njoj.

Posloži svoje prioritete! Zašto da se diviš ženi koja je uspješna u onome što radi, ako su tvoji prioriteti i želje nešto sasvim drugo?

Nemoj se kritikovati i osjećati loše jer se danas nisi posvetila porodici i djetetu, ako ti je prioritet bio završiti važan zadatak na poslu!

Nemoj se kritikovati i osjećati loše jer ti je kuća u haosu i svi jedete vani, ako si u tim momentima uživala sa svojom porodicom i vrijeme posvetila njima?

Nemoj sebe kritikovati i osjećati se loše jer si cijeli dan bila uronjena u kućanske poslove i otkazala kafu ili nisi dijete odvela na planinu, ako ti je za tvoje blagostanje i mir važno da središ prostor u kojem boraviš?

Ne možeš, ne trebaš i nemoguće je da sve svoje uloge svaki dan odigravaš savršeno i najbolje.

Važno je da svako malo razgovaraš sama sa sobom, prelistaš u glavi film svoje svakodnevnice i provjeriš šta su ti prioriteti. Šta zahtjeva puno tvog vremena, koliko se tome možeš posvetiti i čemu se zbog toga nećeš moći posvetiti. Prihvati to. To je okej, jer ti nisi super heroj!

Preporučujemo ti da radiš na organizaciji svog vremena, da pišeš u kalendar podsjetnike za sve svoje obaveze, od poslovnih sastanaka, termina za kafu, odlaska u kino, do kupovine namirnica i paljenja mašine za veš. Zapiši svaku svoju obavezu u kalendar, a to će ti pomoći da budeš organizovanija, ažurnija i smanjiš vjerovatnoću ostavljanja velikog broja nezavršenih stvari koje će ti stvarati osjećaj nelagode, pritiska i kreirati prostor za samokritikovanje.

Zapamti! Svako ponašanje može se naučiti. Možemo čak naučiti i da pokazujemo ljubav prema sebi i prema drugima, tako što ćemo se podsjećati na njeno izražavanje. Podsjeti samu sebe barem jednom svaki dan da kažeš “Ovo je dovoljno dobro!”. Vježbaj da primjećuješ šta sve jesi stigla da uradiš, a ne samo šta nisi stigla i šta je još ostalo. Primijeti koliko samu sebe svakodnevno tjeraš na savršenstvo i pokušaj to zamijeniti riječima “Danas sam uradila dovoljno!”.

Vježbaj njegu, brigu i ljubav prema sebi, jer svaka izjava “Može to bolje!” dovesti će te do izgaranja, jer svako “Može to bolje!” znači da ima još, a do toga “još” nećeš nikada stići, jer ono označava savršenstvo, a savršenstvo ne postoji.

Dovoljna si, dovoljno je i dovoljno je dobro!