Početak sezone trčanja

Početak sezone trčanja

Sport koji se može vježbati gotovo bilo kad i bilo gdje: Savjeti i informacije o trčanju.

Trčanje je sport izdržljivosti, a ako trenirate svoju izdržljivost, činite puno za jačanje svojeg zdravlja i općenito kondicije, jer sport izdržljivosti može pozitivno uticati na krvni pritisak i kardiovaskularni sistem, na pluća, a također i na metabolizam. Činjenica da ste tokom trčanja (uglavnom) na otvorenom pozitivno utiče i na dušu, jer vježbanje na svježem zraku može vam pomoći smanjiti stres i podići raspoloženje.

Prava odjeća za trčanje

U poređenju s mnogim drugim sportovima, za trčanje vam ne treba mnogo opreme. Stoga je najbitnije nabaviti funkcionalnu odjeću za trčanje za sve vremenske uvjete i dobre tene za trčanje. Loše vrijeme ne bi trebalo biti izgovor. A što se tiče tena: Najbolje je potražiti savjet u specijaliziranoj trgovini prije kupovine.

Za žene je također važno odabrati i prikladan sportski grudnjak. Također, odaberite odjeću koja Vam dobro stoji. Ako ustanovite da zbog toga izgledate zaista sjajno i sportski, već imate još jedan razlog više za motivaciju!

Pravi tempo

Nemojte pretjerivati na početku. Budite strpljivi i započnite umjerenim tempom. Između intervala trčanja napravite male pauze hodanja od nekoliko minuta. I sami ćete primijetiti da ćete za nekoliko sedmica napredovati i moći trčati u komadu i do 30 minuta. Preduslov je: Budite uporni i redovno trenirajte trčanje barem dva do tri puta sedmično. Od pomoći Vam može biti i ako pronađete partnera za trening s kojim ćete se međusobno motivirati.

Trčite zajedno i međusobno se potičite: Za početak odaberite pravi tempo, a određivanje fiksnih dana i termina treninga također će Vam pomoći u motivaciji i praćenju napretka.  

U brojnim bosanskohercegovačkim gradovima postoje i specijalizovane škole trčanja za rekreativce koje Vam u tome mogu pomoći.

Neki trkači dok trče vole slušati svoju omiljenu muziku. To Vam naravno može dati samo dodatnu dozu energije. Probajte!

Regeneracija: Povremeno napravite pauzu

U početku je bol u mišićima nakon trčanja neizbježna, ali barem jasno može osjetiti koliko ste trčanjem aktivirali mišiće. Pomozite mišićima i zglobovima da se regenerišu laganim istezanjem mišića ili opuštajućom šetnjom. Zahvaćena područja možete izmasirati gelovima i mastima za hlađenje kako biste ih dodatno opustili i vitalizirali.

Ali ponekad napravite pauzu od trčanja, koja je također dio optimalne organizacije treninga! Tijelo se tokom odmora prilagođava novim opterećenjima pa dolazi do povećanja performansi. Iskoristite to vrijeme za opuštanje, tuširanje ili toplu kupku ili odlazak u saunu.

Pravilna prehrana

Uvijek se pobrinite za uravnoteženu prehranu. To znači: Jedite redovno i raznoliko. Sjetite se kada se bavite sportom: Ugljikohidrati su najvažniji izvori energije prije, a proteini posebno podržavaju funkcije mišića nakon treninga. Kako biste podržali svoj energetski metabolizam i funkcije mišića, odmah nakon vježbanja možete zgrabiti hranu bogatu proteinima, poput proteinskih pločica i shakeova.

Također ćete primijetiti da se osjećate gladnije otkako ste počeli trčati pa slobodno možete pojesti malo više, jer Vašem tijelu sada treba više energije. Pripremite obroke svježe! Na našoj stranici možete pronaći mnoštvo ukusnih i jednostavnih recepata kao inspiraciju.

Prijava za takmičenje u trčanju motivira!

Za trening se moguće motivisati i prijavom na jednu od utrka koje se održavaju u Vašoj blizini. Vjerujemo da ste se već prijavili na 6. dm žensku utrku! Tromjesečno razdoblje idealna je za pripremu. Prilagodite plan treninga svojim vremenskim mogućnostima: Ne pomaže planirati trening četiri puta sedmično ako za trčanje možete naći vremena samo dva puta sedmično! Precizno definišite: Koji je Vaš cilj? Da li želite pretrčati 5 ili 10 kilometara? Koliko brzo želite biti na cilju?