Ne vodi samo posao ženu do sagorijevanja

Ne vodi samo posao ženu do sagorijevanja

Budi jaka! Pokaži svoju slabost i ranjivost. Sama si sebi najvažnija. Tvoja porodica ti je najvažnija. Možeš sve sama. Pronađi nekog s kim ćeš sve! Uči i obrazuj se. Budi uvijek dotjerana. Ne moraš ti ništa! Brini o svojoj kući i porodici. Ne moraš da kuhaš. Hrani se zdravo. Čitaj, odmaraj, druži se. Ostvari sve svoje potencijale. Budi uspješna.

Koliko puta si čula svaku od navedenih poruka, a koliko kontradiktornosti je zapravo u njima?

Svaka generacija i novo vrijeme sa sobom donose nova očekivanja i standarde, često samo kao nadogradnju na one već postojeće. Kada se jedna djevojka ili žena pronađe u vrtlogu ovih standarda i počne preispitivati vlastite kapacitete da ih dostigne, uvijek će pronaći tačku do koje još uvijek nije stigla. Jedan dan može biti sretna, zadovoljna i ispunjena svojim single životom i uživati u slobodi koju joj on donosi, a već sutradan može biti potištena i tužna  iz istog tog razloga. Danas može osjećati sigurnost i stabilnost zbog stalnog posla koji ima, što se sutra može pretvoriti u frustraciju i nedovoljnost, jer se nije odvažila na pokretanje vlastitog biznisa. 

U kvaliteti i zadovoljstvu našim životom, koliko god se trudili da ne zavisimo od tuđih mišljenja, veliku ulogu igraju standardi i norme koje dolaze od okruženja, društva i medija kojima smo okružene, kako u realnom tako i u virtuelnom svijetu. Virtuelni ovdje, ipak najčešće pravi najveće probleme. Žena jedan dan može naići na divljenje za posvećenost svojoj djeci i partneru, dok već sutra njen dan može obilježiti govor poznate ličnosti o važnosti individualnosti i nezavisnosti jedne žene, te njenoj oslobođenosti od bilo kakvog moranja, trebanja i ugađanja drugima (koje često donosi porodični život). Napredak koji doživljavamo kao društvo i koji nam nudi mnoge olakšice, istvoremeno život modernog čovjeka čine stresnim, užurbanim i preopterećavajućim. Da li naše mentalno zdravlje može sve to da podnese? Koliko je ustvari izazovno ostati u potpunosti zdrava i očuvana?

Pogledaj svoj kalendar! Sve što si u njemu zapisala stavila si tu s namjerom da to i ostvariš, zar ne? Kada u kalendar ne staviš vrijeme koje ćeš posvetiti sebi i svom odmoru, ti se zapravo samo nadaš da će se nekom magijom pojaviti tih sat vremena u sedmici u kojima ćeš konačno imati vremena “da čitaš, vježbaš, meditiraš, nađeš se s prijateljicom, pogledaš film, središ stan…”. Šta se od toga desi? Ništa! Cijela sedmica prođe, a da nijednom u kalendar nisi pribilježila sat vremena koje ćeš posvetiti sebi, ničemu, odmoru, zabavi, opuštanju, i da si to postavila kao prioritet, jednako kao i posao.

Šta misliš, zašto si onda otuđena od sebe? Zašto ti se čini kao da si sagorjela u vlastitoj svakodnevnici i da ne znaš gdje ideš i šta radiš? Zašto si umorna, iscrpljena, frustrirana i nesretna? Zvuči kao gubitak motivacije, energije i volje. Zar ne? Zvuči kao kao burnout od životnih promjenjivih nerealnih očekivanja i zahtjeva i tvojih potreba da ih sve ispuniš. Da, možemo izgorjeti i od “života”, od svakodnevnice. Možemo izgorjeti od svega čega nam je previše i što nam je prebrzo, a to su možda i sinonimi za život današnje žene.

Kako da preventivno radiš na tome?

Za početak, otvori svoj kalendar još jednom. U svaki dan, osim svih obaveza i poslova, pribilježi tačno vrijeme za sebe, i to na sljedeći način:

Jedan dan neka to bude vrijeme za kvalitetan ručak i kafu napolju, jer trebamo biti realne, ipak ne možemo svaki dan sebi omogućiti više od toga.

Drugi dan odvoji minimalno sat vremena na druženje s tebi važnim bliskim ljudima, s prijateljicom, društvom… 

Za treći dan zakaži termin za nešto u čemu uživaš i što ti je važno (feniranje, nokti, čišćenje lica, masaža, shopping…)

U četvrti dan ubaci vrijeme za film ili seriju koju češ pogledati sama ili sa svojim partnerom. Svaki odnos zahtjeva njegu i plansku posvećenost!

Peti dan u kalendaru neka stoji vrijeme za šetnju, čitanje, muziku, kuhanje…, šta god da je aktivnost koja tebi omogućava relaksaciju i opuštanje.

Koliko god se činilo suprotnim, važno je da u jedan dan u kalendaru smjestiš i čišćenje i pospremanje. Za naše mentalno zdravlje i sprečavanje burnouta, važno je da održavamo urednost i higijenu prostora u kojem boravimo. Red u prostoru - red u glavi!

Kao sedmi sat vremena za sebe u sedmici, u kalendaru neka stoji vježbanje ili bilo kakva fizička aktivnost, koja će osim tvom tijelu, pružiti i mogućnost tvom umu da bude okupiran stvarima koje će mu omogućiti barem privremeno rasterećenje misli i “punjenje” novom, “svježom” energijom. Nekome je to trening, a nekome šišanje cvijeća na balkonu i košenje trave u dvorištu.

Kroz sve što radiš trudi se da upoznaš sebe i svoje potrebe i interese. Sa svakim korakom ka dobrom poznavanju sebe, radiš preventivno na tome da ne sagoriš u pokušaju da budeš ono što od tebe očekuju drugi.

Kad upoznaš sebe i svoje potrebe, onda i njih zapiši negdje u svoj rokovnik, i počni da postepeno kreiraš jedan po jedan mali cilj čije ispunjenje će značiti tvoje življenje u skladu sa samom sobom. Mali ciljevi su ključ, jer svaki veliki cilj ima tendenciju da izgleda nedostižno i on te opet može dovesti do osjećaja neadekvatnosti i burnouta.

Sljedeće sedmice u srijedu u 19:00 otiđi na dugo planirano plivanje (šetnju) ili odradi trening kod kuće i to upravo sada upiši u kalendar. Kada dođe srijeda i ti shvatiš da je taj cilj i ostvaren, napravila si mali, a značajan korak u prevenciji burnouta od vlastite svakodnevnice.