Otvaramo sezonu trčanja!

Otvaramo sezonu trčanja!

Zdravstveni učinci trčanja

Trčanje je sport izdržljivosti. Ako trenirate svoju izdržljivost, činite mnogo za dobrobit Vašeg zdravlja i jačate kondiciju - trčanje pozitivno utiče na krvni pritisak i kardiovaskularni sistem, na pluća i metabolizam. Kada se Vaše tijelo nauči odupirati manjim opterećenjima, to će Vas ojačati i za veća opterećenja svakodnevnice. Uz to, prilikom trčanja (najčešće) boravite vani: Vaša duša će Vam, dakle, također biti zahvalna. Kretanje na svježem zraku dokazano pomaže u smanjenju stresa i podizanju raspoloženja.

Odgovarajuća odjeća za trčanje

U poređenju sa ostalim vrstama sporta, za trčanje Vam ne treba mnogo opreme. Zbog toga je poželjno da se opremite funkcionalnom odjećom za trčanje za svaku vremensku priliku kao i odgovarajućom obućom. Ružno vrijeme ne smije biti izgovor. Što se tiče obuće: Prije kupovine je preporučljivo da se posavjetujete sa stručnom osobom u odgovarajućoj trgovini. Također, izaberite odjeću koja Vam dobro stoji. Kada sami sebi budete izgledali super i sportski, time ste dobili dodatni faktor motivacije!

Savjeti plus: Kako bi Vaša odjeća i obuća ostali svježi, opremite se Dr. Beckmann odstranjivačem neugodnih mirisa kao i Balea dezodoransom za obuću. Odstranjivač neugodnih mirisa možete kombinovati sa bilo kojim deterdžentom za pranje odjeće, a ima i preventivno dejstvo. Jednostavno prije pranja naspite jedan čep sredstva u pretinac za omekšivač. Time ćete odstraniti i tvrdokorne mirise. Balea dezodorans sa svojim biljnim aktivnim materijama pruža prijatnu svježinu. Dezodorans jednostavno nanesite na obuću prije i nakon nošenja.

Ispravni tempo trčanja

Na početku se nemojte previše forsirati. Budite strpljivi i započnite umjerenim tempom. U svoje trčanje ubacite poneki minut hodanja. Već za nekoliko sedmica ćete primijetiti da možete trčati i do 30 minuta bez prestanka. Uslov tome jeste: Upornost i zaista minimalno 2-3 puta sedmično trčati. Od pomoći Vam može biti ako nađete partnera za trčanje, kako biste se međusobno motivisali. Trčite zajedno i pokušajte pritom razgovarati: Na taj način ćete odrediti ispravni svakodnevni tempo trčanja. Tačno utvrđeni dani i sati za trčanje također mogu pomoći Vašoj ustrajnosti. Poneki trkač prilikom trčanja sluša najdražu muziku. To naravno može pružiti dodatnu energiju. Isprobajte!

Faktor zabave

Da li Vam trčanje pričinjava zadovoljstvo? Slobodno u miru razmislite o ovom pitanju. Jer ako se mjesecima mučite, a da Vam sport i dalje ne pričinjava zadovoljstvo, sebi ne činite ništa dobro. Razmislite o tome da li biste možda radije išli na plivanje, planinarenje, veslanje ili vožnju biciklom ili možda čak na kurs plesa ili gimnastike uz muziku. Postoje različite vrste sportova izdržljivosti, zbog toga za sebe izaberite onaj koji Vama lično odgovara!

Regeneracija: Ponekad napravite pauzu

Na početku trčanja neizbježna je upala mišića. Ako ništa, osjetit ćete da ste zapravo nešto radili. Pomozite Vašim mišićima i zglobovima da se regenerišu, tako što ćete ih istezati ili jednostavno otići u šetnju. Ono što također ponekad smijete raditi jeste ne raditi ništa; i to je dio optimalnog uređenja Vaše pauze od treninga! Tijelo se tokom pauze prilagođava opterećenju; u tim trenucima, dakle, raste učinkovitost. Stoga iskoristite to vrijeme kako biste se opustili, istuširali ili okupali u vreloj vodi, ili čak posjetite saunu.

dm savjeti za regeneraciju:

Sportness - L-karnitin napitak s okusom narandže idealan je prije, za vrijeme i nakon vježbanja. L-karnitin napitak sadrži vitamine B6 i B12, koji doprinose normalnom energetskom metabolizmu te smanjuje umor.

Magnezij + kalij direkt - u prahu – Dok magnezij smanjuje umor i održava potrebnu energiju metabolizma, kalij pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska te funkciji mišića i nervnog sistema.

Ispravna ishrana

Uvijek obratite pažnju da Vaša ishrana bude uravnotežena. To znači: Jedite redovno i raznoliko – što podrazumijeva šareni mix  hljeba, tjestenine, mesa, povrća, voća, orašastog voća, masti, ulja, ribe, žitarica i mliječnih proizvoda. Kada se bavite sportom, mislite na sljedeće: Ugljikohidrati su najveći izvor energije; bjelančevine podržavaju prije svega rad mišića. Možda ćete primijetiti da ste više gladni od kada ste počeli trčati: To je dobro, sada smijete i više jesti, jer Vašem tijelu treba više energije. Pripremajte Vaše obroke tako da budu svježi! Na linku: https://dm-zenskautrka.ba/bs/savjeti/ishrana  pronaći ćete inspiraciju za pripremu mnogih ukusnih i jednostavnih recepata.

dm savjet: Kako biste podržali izgradnju mišića i održavanje mišićne mase, za što je potrebna velika količina proteina, kao idealan međuobrok sebi priuštite proteinsku pločicu neodoljivog ukusa - Sportness  s okusom stracciatelle. Oplemenjena je visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem šećera. Idealan je izbor za obnavljanje energije tokom dana, naročito za sportiste!